Ιστορίες Ατέλειωτης Ματαιοδοξίας - Μια Ανάλυση
     
All Is Vain (PROBLEMS WITH SCREEN)

Home - a (not so) short message

Biochemistry - About Con

Nees Synergasies Me Underground Comics

Mataiodoxia (An Analysis)

Short Stories (Mataiodoxia/ 9/ Subart) (An Analysis)

KENH DIA8HKH (An Analysis)

the Art of Mataiodoxia

the Art of KENH DIA8HKH

the Art of Con at Subart Comics

The Art of Short Stories / 9 (Eleftherotypia)

The Art of Illustrated Ancient Greek Writers

Sketchbook (Making of/ Early Concepts)

Catalog - TEYXH (for sale)

Links

Contact - E-mail

 

Παρακάτω παρουσιάζω κάποιες δουλειές που δημοσιεύτηκαν στα 10 τεύχη του underground comic μου "Ιστορίες Ατελείωτης Ματαιοδοξίας" που δημοσιεύω σταθερά απο το 2000.
Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα το περιοδικό επειδή δεν υπήρχε εκδοτικός οίκος ή περιοδικό που να δημοσιεύει ερασιτέχνες (Το "9" της Ελευθεροτυπίας δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμα και απο την Βαβέλ έφαγα πόρτα-- η αλήθεια είναι, κοιτώντας πίσω, ότι η ιστορία που τους πήγα ήταν κάπως κακή). Τα υπάρχοντα "fanzine" (όπως λανθασμένα λέγονται στην Ελλάδα) δεν με κάλυπταν απο πλευράς ύλης και έτσι πήρα την απόφαση να αυτοχρηματοδοτήσω μόνος μου το περιοδικό μου, όπως είχα κάνει τρία τέσσερα χρόνια πρίν στην Μελβούρνη με το περιοδικό μου "The Clans". Απο την αρχή αποφάσισα να έχει στην ύλη του τα εξής πράγματα: 1)Τζαζ και Μαρία (μια ιστορία σε συνέχειες που διηγείται το έπος και τις περιπέτειες ενός ζεύγους βρυκολάκων) 2)Ιστορίες αυτοτελείς που θα "δένουν" με το storyline του "Τζαζ και Μαρία" 3)Λούβρε Ντε Μπάφ: κωμικές ιστορίες (μονοσέλιδες επι το πλείστον) με πρωταγωνιστή τον αξιαγάπητο πρεζάκια σκύλο των Εξαρχείων 4)Αυτοτελείς ιστορίες με βάση "κανονικά" σενάρια με αρχη, μέση & τέλος (δηλαδή κινηματογραφικά) --που να ξεφεύγουν δηλαδή απο την δομή των Ελληνικών "αφηρημένων" ιστοριών που είχαν τα περισσότερα "fanzines"-underground comics ως τότε. *Όταν λέω αφηρημένα εννοώ comics με ονειρικές σεκάνς, ιστορίες με κάποιον που τον χώρισε η γκόμενα του και αυτοκτονεί (βλ. Subart Comics -Giganto εποχή- τεύχος#1 για το tribute μου σ'αυτό το είδος που στην Ελλάδα πάει να γίνει ξεχωριστό είδος τέχνης). Ελπίζω να τα κατάφερα και το γεγονός ότι έχω αυτή τη σελίδα με όλο αυτό το υλικό (απο κατοπινές συνεργασίες, μάλλον το αποδεικνύει). Σ'ένα πράγμα πάντως ήμουν πάντα σταθερός. 'Οτι δεν θα ξεχνούσα τις ρίζες μου. Οι "Ματαιοδοξία" μπορεί να αλλάξει, έστω να μεταλλαχθεί και η δομή της στο μέλλον, αλλά θα παραμένει πάντα ένα underground έντυπο.. εντάξει.. εντάξει.. fanzine! Nα! Το'πα!

Βικτώρια
H ιστορία με τίτλο "Βικτώρια" δημοσιέυτηκε στις "Ιστ. Ατ. Ματαιοδοξίας" τεύχος#5 και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτοτελούς ιστορίας μου. 'Επεσε έρευνα πάνω στο αντικείμενο των γκραφιτάδων-που πραγματεύεται η ιστορία (απο "συνεντεύξεις" γνωστών μου) και πολύμηνη άντληση πληροφοριών. Σχεδόν όλες οι αυτοτελείς ιστορίες βασίζονται πάνω σ'αυτο που λέμε backround info και research (απο το "9" (βλ. Κενή Διαθήκη--έρευνα πάνω στα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού) έως το Subart (βλ. τευχος#2-Giganto εποχή για την ιστορία μου με την βιογραφία του Gram Parsons, που πραγματικά αλληθόρησα για να βρώ στοιχεία).
Λούβρε Ντε Μπάφ!
Ο Λούβρε Ντε Μπάφ , ο junkie σκύλος των Εξαρχείων, με τις μονοσέλιδες κωμικές ιστορίες του έδωσε εξαρχής έναν πιο ανάλαφρο τόνο στο μουντό (Ματαιοδοξίας ειναι οι ιστορίες άλλωστε-- και ατέλειωτης κιόλας) πνέυμα του υπόλοιπου περιοδικού μου. Βασίστηκε πάνω σε συνονόματο του κολλητό μου στον στρατό (και δυστυχως δεν μπορώ να αποκαλύψω άλλα για τον πραγματικό λούβρο, περισσότερο ως χρέος στην φιλία που είχαμε).
Χαρακτηριστικό είναι ότι κέρδισα διάκριση με μια ιστορία του Λούβρου (που είχα δημοσιεύσει στο πρώτο τέυχος της "Ματαιοδοξίας" το 2001) που έστειλα στον 1ο Διαγωνισμό Δημιουργών Comics του "9" της Ελευθεροτυπίας, που είχε σαν συνέπεια να γνωρίσω με τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο (που επίσης είχε κερδίσει έπαινο, αλλά τον ήξερα αρκετό καιρό πρίν) άλλους δύο νικητές, τον Τάσο Παπαϊωάννου και τον Ηλία Κυριαζή. Με πρόταση του Ανδρέα και δική μου αποφασίσαμε οι τέσσερις μας να συστήσουμε την ομάδα των "Subart Comics". Οπότε ο Λούβρε Ντε Μπαφ λειτούργησε τρόπο τινά ως χέρι γνωριμίας.. ή μάλλον καλύτερα: μπάφος γνωριμίας.
Στα αριστερά του κειμένου αυτού είναι διαφήμιση των "Sonic Boom Records" (Σύρου 32, Κυψέλη), που δεν έπαψαν ποτέ να με υποστηρίζουν και μου χρηματοδότησαν ουκ ολίγες διαφημίσεις (Ο Όρος Βέβαια: Ζητάνε πάντα διαφήμιση που να έχει μία πρωτότυπη ιστορία με πρωταγωνιστή του Λούβρε Ντε Μπαφ!!;;) Χμμμμμ..
ΤΖΑΖ & ΜΑΡΙΑ : Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ (τόμος)
Το "Τζάζ & Μαρία" με έχει παιδέψει ομολογουμένως πολύ. Ξεκίνησε ως αυτοτελείς ιστορίες και μετα διακλαδώθηκε σε μια ατελείωτη σειρά απο το #1 έως το #10(που ακόμα και στο τεύχος#10 δεν μπόρεσα να κλείσω). Συνδέθηκε και με άλλες ιστορίες εντός του περιοδικού ("Εφιάλτης Θερινής Νυκτός", "Ο Νόθος" κτλ.) και κατέληξε να γίνεται αυτό που ήθελα να αποφύγω (άλλη μια αμερικάνο-κάτι περιπετειώδη σαπουνοπερική σειρά). Κλείνει προς το παρόν (όπως κλείνει τέλος πάντων) στο τεύχος #10 και θα το ξανα αναλάβω μετά απο αρκετό καιρό (τουλάχιστον χρόνο). Γιατί; Γιατι κουράστικα να ζωγραφίζω τους ίδιους και τους ίδιους χαρακτήρες. Τύφλα να έχει ο Uderzo βέβαια (ρεκόρ επανάληψης, βαρεμάρας και παρακμής--κάτι 50 χρόνια στο Asterix).
Η εικόνα δίπλα είναι απο το εξώφυλλο ενός τόμου που κυκλοφόρησε το 2002 και εμπεριείχε τις πρώτες 6 συνέχειες του "Τζαζ και Μαρία" απο τις σελίδες του περιοδικού μου ("Ιστ.Ατ.Ματαιοδοξίας") σύν τις αυτοτελείς που "δένονταν" με αυτό το πρώτο storyarc. Κυκλοφόρησε σε πολύ λίγα αντίτυπα , οπότε όποιος το έχει είναι τυχερος. (Α! Σημειώστε ότι όποιος έχει το πρώτο τεύχος Ιστορίες Ατέλειωτης Ματαιοδοξίας (2001) πρέπει να θεωρεί εαυτόν κωλόφαρδον, καθώς είχα φωτοτυπίσει μόνο 80 αντίτυπα, των οποίων τα εξώφυλλα έβαψα ένα-ένα με το χέρι με σινική μελάνι - επειδή ο φωτοτυπάς ήταν άχρηστος και τσιγκούνης..) Πηγαίνετε στο "Art Of Mataiodoxia" στην αριστερή μπάρα και θα το δείτε πρωτο πρώτο με τα σημάδια απο το βουρτσάκι-- έπεσε το χέρι μου.
Εν πάση περιπτώσει, πίσω στο τόμο: Δεύτερος τόμος δεν θα κυκλοφορήσει με την συνέχεια του storyline, αλλα στα μέσα του 2005 θα κυκλοφορήσει ένας γιγαντιαίος με όλες (ΝΑΙ ΟΛΕΣ!) τις περιπέτεις των βαμπίρ "Τζάζ και Μαρία"(και τις συνδετικές ιστορίες). Lucky U, Unlucky Me.